transistor

Transistor haalt de pioniers van Detroit techno naar Rotterdam
Jeff Mills, Derrick May, Juan Atkins, Dj Rush, Octave One en Trade op de eerste editie van Transistor in de Cruise Terminal Rotterdam.

Na bijna tien jaar van afwezigheid keert techno terug naar de Cruise Terminal. Révolt, de organisatie achter Cultuurpodium Perron, Nachtduik en Expedition, sommeert die dag Jeff Mills, Derrick May, Juan Atkins, Dj Rush, Octave One en Trade naar de oude ontvangsthal aan de Maas. Deze grondleggers van het genre hebben stuk voor stuk techno gemaakt of aanzienlijk beïnvloed, en vormen zaterdag 1 maart gezamenlijk het gezicht van Transistor.


Derrick May

Techno, de elektronische muziekstijl die tegenwoordig wereldwijd van veel populariteit geniet, startte met drie schoolvrienden in Detroit. Toen de crisis en verveling eind jaren ’70 in de autofabrieken van de Amerikaanse stad toesloeg begonnen Derrick May, Juan Atkins en Kevin Saunderson met het produceren van muziek. Hun repetitieve, industriële stijl is tot op de dag van vandaag kenmerkend voor het genre. Alle drie hebben het draaien inmiddels tot een kunst verheven, en zowel Derrick May als Juan Atkins vertegenwoordigen op 1 maart ‘the first wave’ op Transistor.


Jeff Mills

Nog geen tien jaar later begon ‘the second wave’ toen Jeff Mills techno opnam als vast onderdeel van zijn radioshow. Inmiddels is ‘The Wizard’ uitgegroeid tot het belangrijkste icoon van het genre. Zijn kenmerkende stijl is tot op de dag van vandaag ongeëvenaard. Kijk niet raar op wanneer de Amerikaan in één uur tot wel 70 platen vanaf vier platenspelers naadloos weet te mixen. Naast Jeff Mills staan ook de twee broers van Octave One op Transistor, die samen met hun band begin jaren ’90 techno naar een hoger niveau brachten.


DJ Rush

Het duurde niet lang voor Isaiah Major, aka Dj Rush, vanuit Chicago fan werd van deze muziek en zelf aan het produceren en draaien raakte. De harde stijl van deze enorme Amerikaan, geïnspireerd op het geluid uit Detroit, veroverde rond de millenniumwisseling de wereld en een techno-evenement zonder ‘The Major’ is dan ook ondenkbaar. De line-up wordt compleet door de Engelsen van Trade, Blawan en Surgeon, die de laatste generatie techno vertegenwoordigen. Na het enorme succes van hun eerste liveshow op Dekmantel Festival vorige zomer zijn beide 1 maart voor de eerste keer weer samen in Nederland op Transistor.

De Cruise Terminal biedt zich als uitgewezen locatie met een prachtig uitzicht op de Maas. Aziz Yagoub, initiator van het evenement: “Dit is een idee waar wij al heel lang mee lopen. Rotterdam is de belangrijkste technostad van Nederland, en de Cruise Terminal is met zijn rijke geschiedenis heel erg geschikt voor een dusdanig evenement. Verwacht een setting zoals dat in die tijd ging. Geen moderne foefjes maar strobes, scanners en techno.”

De early birds zijn uitverkocht. Reguliere kaarten zijn voor 29 euro exclusief service fee verkrijgbaar via www.transistor.nl. Bezoek de website en Facebook pagina voor mee informatie.