Club BIT

Club BIT in Rotterdam wordt creatieve broedplaats voor kunstenaars en clubbers
Intieme club met restaurant wil verschillende niches verbinden
Geweldig nieuws! Rotterdam heeft een club erbij: BIT hoopt in september te openen. Een intieme club voor 400 man, met ruimte voor artistiek én muzikaal experiment. De eerste aankondiging belooft veel goeds, met o.a. David Vunk, Oceanic, Fenna Fiction en Spekki Webu op de line-up.

De club komt uit de koker van het team achter DIY-minifestival Keilecafe, en zit aan Keileweg in Rotterdam-West. Dat gebied wordt herbestemd tot creatief kwartier in samenwerking met gerenommeerd kunstenaar Joep van Lieshout, die het team uitnodigde een plan te bedenken voor een nachtclub in het gebied. ‘Ik wist dat we met een raar concept zijn aandacht zouden trekken,’ legt mede-oprichter en programmamaker Ruben Leufkens uit. De club zit in een voormalig bordeel (in de tijd dat de Keileweg nog een tippelzone was), en ziet eruit als een villa. Daar was Leufkens’ oorspronkelijke idee op gebaseerd: alsof je verzeild bent geraakt op het huisfeest van een excentrieke pooier. ‘Het moest eruit zien het huis van een personage. Aan de buitenkant kun je amper zien dat het een club is. Je moet wéten waar het zit. We willen een immersieve wereld maken, een ervaring die je als een kunstinstallatie kunt ervaren.’

Opmerkelijk: de club heeft een 24-uursvergunning, een unicum in Rotterdam, waar de afgelopen jaren onvrede was over de staat van de nacht. ‘Het helpt dat Joep van Lieshout erachter staat. We willen aan de gemeente laten zien dat clubben een culturele uiting is die serieus moet worden genomen.’

Dan het programma. BIT wil niet de headliner of de line-up centraal stellen en géén uniforme huisstijl. Het idee is om exclusieve concepten te bedenken in samenwerking met artiesten/organisaties. Met een eigen vormgeving, aankleding en line-up. En ruimte voor verschillende niches, van jungle tot techno en elektronische cumbia of Kaapverdiaanse muziek. Zo hoopt BIT publieken verbinden. ‘Bijvoorbeeld door een jungle-avond zo vorm te geven dat technoliefhebbers komen. Of breed te programmeren, door mad miran en DJ Nymfo op een line-up te zetten. Dan krijg je een gemixter publiek.’ Ook tof: BIT wil zondagmiddagfeesten organiseren, waar dj’s worden uitgedaagd hun sets anders aan te vliegen dan gewoonlijk.

Oorspronkelijk zou BIT eerder open. Toen gebeurde de coronacrisis. Een vloek én een zege, vertelt Leufkens. ‘Er was tijd om alles tot in de puntjes te regelen. Alleen: vanwege de coronacrisis waren de banken niet meer happig.’ Daarom lanceert de club een fundraiser. Het idee: je koopt een kaartje voor een nader te bepalen clubnacht in de openingsmaand. De prijs is ietsje hoger dan gewoonlijk. Met het extra geld worden de licht- en kunstinstallaties gefinancierd, die worden gemaakt door makers uit de clubscene.

CLICK HERE FOR FUNDRAISER

Bron: 3voor12 https://3voor12.vpro.nl/